TRINITY OF SIN: PANDORA #1
Writer: Ray Fawkes
Artists: Zander Cannon, Daniel Sampere, Patrick Zircher
DC Comics
SPOILER ALERT! Το παρόν άρθρο ενδέχεται να περιέχει spoilers για το comic. Αν σκοπεύετε να διαβάσετε το comic και δεν θέλετε να σας αποκαλυφθούν γεγονότα και καταστάσεις, συνεχίστε εδώ.
Το TRINITY OF SIN: PANDORA #1 με εντυπωσίασε! Όχι, γιατί ήταν εκπληκτικό τεύχος, αλλά γιατί ενώ είχε όλα τα εχέγγυα για να αποδειχτεί μέγιστη πατάτα, ήταν αρκετά καλό. Δηλαδή, εσείς τί θα προσδοκίες θα είχατε από το origin story ενός πολυσυζητημένου χαρακτήρα μέσα από ένα ταξίδι δέκα χιλιάδων ετών, που λειτουργεί ως εισαγωγή για ένα μεγάλο crossover του New 52, και την εικονογράφηση αναλαμβάνουν τρεις pencillers;
Παρ’ όλα αυτά, ο Fawkes παρουσιάζει μια ιστορία με αρχή (το 8.000 π.Χ. στη Μακεδονία), μέση και τέλος (στη σημερινή εποχή), όπου επιτέλους μαθαίνουμε ποια είναι τελικά αυτή η Pandora. Αποδεικνύεται πως είναι η γνωστή Πανδώρα της ελληνικής μυθολογίας, η οποία, όπως και στο μύθο, ευθύνεται για την απελευθέρωση όλα των δεινών του κόσμου (στην ιστορία μας, συγκεκριμενοποιούνται στα επτά θανάσιμα αμαρτήματα) και τιμωρείται με το να ζει αιωνίως στον κόσμο, ούσα μάρτυρας των συνεπειών της πράξης της. Αυτό το ταξίδι μέχρι το σήμερα, παρακολουθούμε και εμείς.
Η Pandora είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο τέλος του FLASHPOINT, όταν και δημιουργήθηκε το New 52 Universe. Ουσιαστικά, η Pandora, με τη βοήθεια του Barry Allen, ένωσε τα τρία timelines (DCU, Vertigo, Wildstorm) σε ένα, για να μπορεί να αντιμετωπίσει μια μεγάλη απειλή. Επίσης, γνωρίζουμε (THE NEW 52 FREE COMIC BOOK DAY SPECIAL EDITION #1, JUSTICE LEAGUE #6) ότι μαζί με τον Question (Charles Victor Szasz) και τον Phantom Stranger (Ιούδας Ισκαριώτης), είχαν καταδικαστεί από τον Circle of Eternity (ένα συμβούλιο υπερφυσικών όντων, μεταξύ των οποίων και ο Wizard of Shazam) ως οι μεγαλύτεροι αμαρτωλοί της ανθρωπότητας. Αυτοί είναι η Trinity of Sin του τίτλου.
Η πορεία της Pandora παρουσιάζεται μέσα από περιστατικά που λαμβάνουν χώρα από μερικές δεκάδες, έως και χιλιάδες χρόνια από panel σε panel, χωρίς όμως να χαλάει η ροή της αφήγησης. Και μόνο γι’ αυτό, αξίζει ένα μπράβο ο Fawkes (μπράβο, Fawkes). Κατά τα λοιπά, δε μπορώ να πω ότι η ιστορία έχει κάτι το φοβερό που θα σε κρατήσει, ή θα σε κάνει να μετράς τις μέρες μέχρι το επόμενο τεύχος, αλλά τη δουλειά της την κάνει.
Τώρα που είπα για “τη δουλειά της”, να θυμίσω ότι το τεύχος είναι και prelude στο crossover event TRINITY WAR (δε γράφω όλο το άρθρο στα αγγλικά να τελειώνουμε;), στο οποίο θα συμμετέχουν οι Justice League, Justice League of America και Justice League Dark. (Τα ‘χε πει ο Γιωργάκης, στο περίπου)
Με το σχέδιο ασχολήθηκαν 45 μάστοροι, αλλά παρ’ όλα αυτά, ίσα που το διακρίνεις. Σίγουρα, βοηθάει το γεγονός ότι σχεδιάζοντας διαφορετικές χρονικές περιόδους (αρχαιότητα, μεσαίωνα κ.λπ.) μπορεί να κρύβεται ευκολότερα ένα άλλο στιλ, αλλά όπως και να ‘χει, το αποτέλεσμα δεν δικαιολογεί ιδιαίτερα παράπονα.
Συνολικά, θα έλεγα πως έχουμε να κάνουμε με ένα τεύχος του 6,5, που δε θα σπαταλήσει το χρόνο σας, αλλά δε θα σας λείψει κιόλας.