The Kamandi Challenge #1

Kirby tribute με εξαιρετικά αποτελέσματα!

Το DC CHALLENGE ήταν ένα maxi-series δώδεκα τευχών, το οποίο κυκλοφόρησε το 1985, στην επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση τη DC Comics. Η όλη ιδέα πίσω από την έκδοση ήταν ότι κάθε τεύχος θα είχε διαφορετική ομάδα συγγραφέα και σχεδιαστή, η οποία θα αναλάμβανε την ιστορία και θα την παρέδιδε με ένα cliffhanger στην επόμενη, η οποία, με τη σειρά της, θα έπρεπε να συνεχίσει την ιστορία. Κατά τη διάρκεια του όλου εγχειρήματος, οι ομάδες δεν είχαν – φυσικά – επικοινωνία μεταξύ τους. Αυτό το gimmick αναβίωσε η DC, για ένα νέο maxi series δώδεκα τευχών, το THE KAMANDI CHALLENGE, με αφορμή μιαν άλλη επέτειο, αυτή των 100 χρόνων από τη γέννηση του θρύλου Jack Kirby, δημιουργού – μεταξύ πάρα πολλών άλλων – του Kamandi.

Ο Kamandi, γνωστός και ως “The last boy on Εarth” είναι ένα αγόρι, το οποίο προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν post-apocalyptic κόσμο, που προέκυψε μετά την Great Disaster, στον οποίο οι άνθρωποι έχουν γίνει οι άγριοι, ενώ τα, ανθρωπόμορφα πλέον, ζώα, έχουν αναπτύξει νοημοσύνη και εξουσιάζουν τον κόσμο. Δηλαδή, πάνω-κάτω, στον κόσμο του PLANET OF THE APES.

Το πρώτο τεύχος της σειράς περιέχει δύο κεφάλαια. Το πρώτο, δια χειρός Dan DiDio, Keith Giffen και Scott Koblish, λειτουργεί περισσότερο σαν εισαγωγή. Μας δίνει μια εικόνα της ζωής του ήρωα, πριν ξεκινήσουν τα γεγονότα της ιστορίας. Ο Kamandi είναι ένα απλό παιδί, που ζει με τη γιαγιά του. Πηγαίνοντας μια μέρα για το σχολείο, παθαίνει ένα “Truman Show”, όταν διαπιστώνει ότι η πόλη που ζει είναι ένα σκηνικό και οι κάτοικοί της είναι ρομπότ με σκοπό την προστασία του. Την προστασία αυτή θα τη χρειαστεί, όταν επιτίθενται στην πόλη ανθρωπόμορφα τέρατα. Στην προσπάθειά του να τους ξεφύγει, θα μπει σε ένα portal που του υποδεικνύει η γιαγιά-ρομπότ και θα μεταφερθεί στον κόσμο της Tiger City, μιας πόλης που κατοικείται από ανθρωπόμορφα ζώα (με κυρίαρχες τις τίγρεις), όπου και θα συλληφθεί αιχμάλωτος. Το δεύτερο κεφάλαιο, από τους Dan Abnett και Dale Eaglesham, ξεκινά – ουσιαστικά – την ιστορία. Θα μπορέσει ο Kamandi να απελευθερωθεί από τα δεσμά του, να επιβιώσει σε αυτό το νέο κόσμο, αλλά και να βρει τους γονείς του, όπως τον προέτρεψε η “γιαγιά” του;

Η ιστορία πετυχαίνει έναν πολύ σωστό συνδυασμό exposition και αναπάντητων ερωτημάτων, που κάνουν το comic φιλικό σε έναν αναγνώστη που δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με τον χαρακτήρα και τον κόσμο του, και ταυτόχρονα προκαλεί αγωνία για τη συνέχεια και την αναζήτηση των απαντήσεων. Την αγωνία αυτή, επιτείνει το cliffhanger στο φινάλε και μας κάνει να αναρωτιόμαστε πώς θα βρει τη λύση στο αδιέξοδο η επόμενη δημιουργική ομάδα.

Στο artwork, το comic παίρνει σχεδόν άριστα, αν και οι δύο σχεδιαστές του τεύχους έχουν πολύ διαφορετικό στιλ. Ο μεν Giffen (LEGION OF SUPER-HEROES, JUSTICE LEAGUE) είναι εμφανώς πιο “κιρμπίζων” (ίσως, στο συγκεκριμένο τεύχος, να το κάνει, κάποιες στιγμές, ακόμα πιο χτυπητό υπό μορφή tribute), ο δε Eaglesham (GREEN LANTERN, JUSTICE SOCIETY OF AMERICA, FANTASTIC FOUR) δίνει πραγματικό ρεσιτάλ! Με τις καταπληκτικές φιγούρες, τη φυσική κίνηση των χαρακτήρων και την απίστευτη απεικόνιση των ανθρωπόμορφων ζώων. Ειλικρινά, είχα τελειώσει την ανάγνωση του comic και συνέχιζα να χαζεύω τις σελίδες του! Σίγουρα πρόκειται για το highlight του τεύχους.

Συνήθως τα comics που βασίζονται σε κάποιο gimmick είναι ή του ύψους ή του βάθους. Όταν είδα το THE KAMANDI CHALLENGE στις σελίδες του PREVIEWS και αποφάσισα να το παραγγείλω, είχα πει στο Δημήτρη και το Νίκο, ότι είτε θα πρόκειται για μεγάλη πατάτα, ή για το comic της χρονιάς. Μετά το διάβασμα του πρώτου τεύχους, το βέβαιο είναι πως όλα δείχνουν ότι δεν μιλάμε για πατάτα. Δεν ξέρω αν θα είναι το comic της χρονιάς, ξέρω, όμως, ότι ευχαριστήθηκα το πρώτο τεύχος και ανυπομονώ για τη συνέχεια. Εσείς, θα δεχθείτε την πρόκληση του Kamandi;