Αποχαιρετώντας τον Len Wein

Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς έφυγε από τη ζωή

Η βιομηχανία των comics ξύπνησε σήμερα πολύ φτωχότερη, καθώς ο Len Wein έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 69 ετών, ύστερα από παρατεταμένη νοσηλεία.

Ο Wein ξεκίνησε από διάφορα fanzine της εποχής, μετακομίζοντας στη DC το 1968 όπου μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του, Marv Wolfman, έγραψαν το σενάριο του TEEN TITANS #18. Η πρώτη του συνεργασία με τη Marvel ήταν το 1970 στο DAREDEVIL #71. Το 1971, μαζί με τον Bernie Wrightson, ο οποίος επίσης απεβίωσε πριν λίγους μήνες, δημιούργησαν ένα νέο χαρακτήρα, που πρωταγωνίστησε στη σειρά SWAMP-THING κι εξελίχθηκε σε έναν από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες της εταιρείας. Στη DC έκανε ένα πέρασμα από όλα τα σημαντικά comics της εποχής, αφού έγραψε, μεταξύ άλλων, ιστορίες για τα SUPERMAN, FLASH, ACTION COMICS, ADVENTURE COMICS, DETECTIVE COMICS, BATMAN και JUSTICE LEAGUE OF AMERICA, ενώ παράλληλα συνέχισε να γράφει στο HOUSE OF MYSTERY. Επίσης, το 1972 δημιούργησε μαζί με τον Carmine Infantino τον χαρακτήρα του Human Target.

Στη συνέχεια, άρχισε να συνεργάζεται στενότερα με τη Marvel, όπου κι εκεί έκανε ένα πέρασμα από τα περισσότερα comics που έβγαζε η εκδοτική. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα MARVEL TEAM-UP, THE AMAZING SPIDER-MAN, THE FANTASTIC FOUR, THOR, καθώς και THE INCREDIBLE HULK. Εκεί δημιούργησε χαρακτήρες, όπως τον Brother Voodoo, την ομάδα Wrecking Crew, καθώς και τον Wolverine. Σταθμός στην καριέρα του αποτέλεσε το 1975, όταν μαζί με τον Dave Cockrum αποφάσισαν να επαναφέρουν τους ξεχασμένους μεταλλαγμένους, προσθέτοντας μερικούς νέους χαρακτήρες, χαρίζοντας μας το GIANT SIZE X-MEN #1, ένα από τα σημαντικότερα comics στην ιστορία του superhero genre.

Ο Wein, στα τέλη του 1970, επέστρεψε στη DC στο ρόλο του writer, όπου έγραψε ιστορίες στο GREEN LANTERN και στο BLUE BEETLE, ενώ παράλληλα δούλεψε ως editor σε διάφορα comics, μεταξύ των οποίων τα NEW TEEN TITANS, BATMAN AND THE OUTSIDERS, SWAMP-THING, ALL STAR SQUADRON, CAMELOT 3000, καθώς και το WATCHMEN.

Από νωρίς σήμερα, πολλά άτομα της βιομηχανίας αποχαιρετούν τον σπουδαίο δημιουργό και τονίζουν τη συμβολή του στην ιστορία των comics, μια ιστορία που μάλλον θα ήταν αρκετά διαφορετική, αν δεν υπήρχε ο σπουδαίος Len Wein.