Top 100 Comics Of The 70s: 20-11

Φαντάσματα, βάρβαροι, βρικόλακες, δικαστές, τέρατα, σαμουράι, martial artists...
19

Iznogoud

1970-1979WriterRene GoscinnyArtistJean TabaryDargaud

“Θελω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη!”

Πόσο πιο εμφατικά μπορεί να αποτυπωθεί το “δράμα” του απόλυτου σφετεριστή, του μεγάλου βεζίρη Iznogoud, που κλαίει και χτυπιέται και σπαράζει, εκφράζοντας τον καημό και το παράπονο του, και το πάθος του για άνοδο στην ιεραρχία. Ο Μεγάλος βεζίρης, τυφλωμένος από το πάθος του για εξουσία, εποφθαλμιά τη θέση του καλοπροαίρετου και αγαθού Χαλίφη και καταστρώνει σατανικά, θεοπάλαβα σχέδια, τα οποία, με μαθηματική ακρίβεια, του γυρίζουν μπούμερανγκ.

Ο Rene Gosciny είναι ένας από τους μεγάλους συγγραφείς του προηγούμενου αιώνα. Τα σενάριά του είναι τόσο αβίαστα όσο και ξεκαρδιστικά, και ξεδιπλώνονται με έναν απίστευτο ρυθμό. Προσωπικά, θεωρώ το IZNOGOUD ως μια από τις κορυφαίες στιγμές του τεράστιου αυτού δημιουργού. Μέσα σε λίγες μόνο σελίδες, μαθαίνουμε για τις τρελές περιπέτειες του κακού Μεγάλου Βεζίρη, για ιδέες απόλυτα παλαβές και μεγαλοφυείς. Είτε ο Iznogoud χρησιμοποιήσει υπολογιστές ή οδοντόκρεμες, δρόμους μαγικούς ή εξωγήινους, το σίγουρο είναι πως οι ανατροπές θα είναι συνεχείς και το τέλος της ιστορίας θα τον βρει θύμα της παγίδας που έστησε.

Συνοδοιπόρος του, ο Jean Tabary, o οποίος ζωντανεύει το μαγικό κόσμο της Βαγδάτης, όπου μαγικά χαλιά μπορούν να βρεθούν δίπλα σε διαστημόπλοια, και δημιουργεί κάποιους από τους πιο εμβληματικούς και εκφραστικούς χαρακτήρες των comics.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11