Top 100 Comics Of The 70s: 20-11

Φαντάσματα, βάρβαροι, βρικόλακες, δικαστές, τέρατα, σαμουράι, martial artists...
18

Spectre

1973-1975WriterMichael FleisherArtistJim AparoDC Comics

Όσο και αν αγαπάω τη DC, νομίζω πως μπορούμε να συμφωνήσουμε πως, τη δεκαετία του 1970, κυκλοφόρησε λίγα πραγματικά καλά comics, ακόμη λιγότερα εξαιρετικά, και ελάχιστα genre ή media defining.

Οι δέκα ιστορίες του Spectre που δημοσιεύτηκαν στο ADVENTURE COMICS μεταξύ 1973 και 1975, ανήκουν σε αυτή την τελευταία κατηγορία, καθώς έπαιξαν με τα όρια του Μέσου, αλλά και του αναγνωστικού κοινού, όσο σχεδόν κανένα άλλο comic της εποχής. Εκμεταλλευόμενοι τις πρόσφατες αλλαγές στις διατάξεις του Comics Code, οι δημιουργοί είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν ιστορίες χωρίς πολλά στρογγυλέματα, γεμάτες αιματηρές συμπλοκές και βίαιες συγκρούσεις, όπου το Πνεύμα της Εκδίκησης, δια χειρός Jim Corrigan, έδειχνε μηδαμινό έλεος σε όσους δοκίμαζαν την υπομονή του.

Κάθε σελίδα που σχεδίασε ο Jim Aparo στέκει μόνη της ως σημείο αναφοράς, καθώς ο καλλιτέχνης πλάθει εικόνες ικανές να σηκώσουν την τρίχα του αναγνώστη και να τον ακολουθούν νοερά για πάντα. Ο Spectre, εδώ, ξεχωρίζει ως ένας εκδικητικός τιμωρός, ικανός να τρομοκρατήσει μέχρι θανάτου όλους όσους τολμήσουν να βρεθούν στο διάβα του, κάνοντας τον Batman να μοιάζει μπροστά του ως ένα φιλήσυχο, αγαθό προσκοπάκι.

Τα δέκα αυτά τεύχη, σε μεγάλο βαθμό, άλλαξαν το τι μπορεί να θεωρείται “επιτρεπτό” στις σελίδες των mainstream περιοδικών και άνοιξαν τον δρόμο για μια σκηνή που χωρούσε πιο ενήλικες προσεγγίσεις, η οποία, στη συνέχεια, μας χάρισε μερικά από τα σπουδαιότερα comics όλων των εποχών.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11