Akira 35th Anniversary Box Set

Ένα κόσμημα για τη συλλογή σας

Καλά, δεν έχεις διαβάσει το AKIRA;

Πόσες φορές έχετε διαβάσει άρθρα του στιλ “100 ταινίες που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε”; (Χτύπα ξύλο, ρε γρουσούζη.) Σίγουρα πολλές. Επίσης, πόσες φορές έχετε βρεθεί σε μια συζήτηση όπου δεν μπορείτε να συμμετέχετε γιατί δεν έχετε διαβάσει κάτι κλασικό, όπως το ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ; Φαντάζομαι αρκετές. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν πολύ συχνά και σε σχέση με το αγαπημένο μας χόμπι.

Τα comics είναι Λερναία Ύδρα. Κόβεις ένα κεφάλι και στη θέση του φυτρώνουν δύο. Συμπληρώνεις μια συλλογή και την ίδια μέρα μαθαίνεις για κάτι άλλο και φτου κι απ’ την αρχή. Και με μια παράδοση μεγαλύτερη του ενός αιώνα, υπάρχουν παααααάρα πολλά πράγματα που “πρέπει” να τσεκάρεις. Και δώστου να ξεκινήσεις τα graphic novels του Will Eisner, και άντε να καλύψεις τα κενά σου σε Daniel Clowes, και “τι, δεν έχεις διαβάσει το HELLBOY”; Όπως καταλαβαίνετε, ο αγώνας είναι άνισος.

Έχω βάλει κι εγώ ένα πρόγραμμα, να προσθέτω κάθε μήνα στη συλλογή μου και κάποιο κλασικό έργο, από αυτά που λέμε “must-read”. Ένα από αυτά, που εδώ και χρόνια καταλάμβανε χώρο στη wish list μου, ήταν το θρυλικό manga AKIRA του Katsuhiro Otomo. Πριν ενάμιση χρόνο περίπου (αν δε με απατά η μνήμη μου) και έχοντας δει αρκετές φορές τους μεγάλους paperback τόμους (τόσο από την Dark Horse, όσο και από την Kodansha) σε καταστήματα, έκατσα να ψάξω λίγο τι παίζει με τις εκδόσεις. Ένα από τα πρώτα άρθρα που μου εμφανίστηκαν στο πρώτο googlάρισμα, αφορούσε την έκδοση το 2017, από την Kodansha, στα Αγγλικά, ενός συλλεκτικού box set για τα 35 χρόνια από την πρώτη έκδοση του τίτλου. Έκανα, λοιπόν, κι εγώ υπομονή, για να πάρω αυτή την, όπως φαινόταν, πολυτελέστατη έκδοση στα χέρια μου.

Anyway, ο καιρός πέρασε και μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, είχα επιτέλους το πολυπόθητο κουτί στα χέρια μου! Κατ’ αρχάς, η ίδια η συσκευασία είναι αρκετά πολυτελής και το κουτί είναι πολύ όμορφο display item, αν και δύσκολα θα μπορέσετε να το βάλετε κάπου εμφανώς. Το δικό μου βρίσκεται στο πάτωμα κάτω από το γραφείο μου. Τα καλούδια, βέβαια, βρίσκονται μέσα στο κουτί.

What’s in the booooooox?

Ανοίγοντας, λοιπόν, το μαγικό κουτί, θα βρείτε τους έξι τόμους της σειράς, σε hardcover έκδοση, καθώς και το hardcover AKIRA CLUB, ένα πολυτελές art book (που είναι εδώ και καιρό out of print), το οποίο περιέχει πληθώρα extra και behind the scenes υλικού, όπως προσχέδια, αφίσες, διαφημίσεις, καθώς και τις σελίδες των τίτλων, όπως εμφανίζονταν στα κεφάλαια, κατά την αρχική τους δημοσίευση. Το μόνο άλλο extra, είναι ένα όμορφο patch, σαν αυτά που φορούσαν οι χαρακτήρες του AKIRA.

Η συγκεκριμένη έκδοση του AKIRA, έχει κάποιες σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις στα Αγγλικά. Κατ’ αρχάς, όπως είπαμε, πρόκειται για hardcovers. Αν και δεν είμαι πολύ μεγάλος fan των hardcover comics, εδώ δεν θα συναντήσετε ιδιαίτερα προβλήματα στην ανάγνωση, μια και οι τόμοι είναι αρκετά ελαφριοί, ώστε να τους διαβάζετε ακόμη και ξαπλωμένοι.

Η δεύτερη και μεγαλύτερη αλλαγή, είναι ότι το manga παρουσιάζεται στην αυθεντική του μορφή, δηλαδή από τα δεξιά προς τα αριστερά, κάτι πολύ σημαντικό για εμένα (φαντάζομαι και για πολλούς άλλους), καθώς προτιμώ οι εκδόσεις να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο αυθεντικό υλικό. Η μετάφραση είναι καινούρια, αλλά μη έχοντας κάποια προηγούμενη έκδοση, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για το πόσο βελτιωμένη είναι (αν και, συνήθως, οι νέες μεταφράσεις είναι καλό σημάδι).

Τέλος, μια άλλη αλλαγή είναι η διατήρηση των ηχητικών εφέ στην ιαπωνική γλώσσα, όπως τα σχεδίασε ο ίδιος ο Otomo. Αυτή η αλλαγή έχει και τα θετικά της, αλλά και τα αρνητικά της. Από τη μία, το artwork είναι πιστό στο αυθεντικό, αλλά από την άλλη, κακά τα ψέματα, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αναγνωστική εμπειρία, αφού βλέπεις κάτι ακατάληπτο, το οποίο είναι απλά ένα “BOOM!”. Ακόμη χειρότερα, οι επιμελητές της έκδοσης δεν έβαλαν τη “μετάφραση” των εφέ σε μια παραπομπή στην ίδια σελίδα (όπως έκαναν, πολύ σωστά, με τις όποιες πινακίδες ή graffiti που ήταν στα Ιαπωνικά), αλλά σε παραρτήματα στο τέλος του κάθε τόμου, οπότε, είτε θα έπρεπε κάθε τρεις και λίγο να ανατρέχεις στο παράρτημα (κάτι που σε βγάζει από το ρυθμό της ανάγνωσης), ή, όπως έκανα εγώ, αγνοείς τελείως τα εφέ, χάνοντας, όμως, πάλι κάτι από την αναγνωστική εμπειρία.

Τελικά, να το πάρω, κύριε Γιώργο;

Αυτό θα εξαρτηθεί από το σε ποια από τις παρακάτω κατηγορίες ανήκεις. Αν δεν έχεις το AKIRA και σου αρέσουν τα manga και η επιστημονική φαντασία, στο προτείνω ανεπιφύλακτα. Αν έχεις ακούσει ότι το AKIRA είναι κλασικό και θα ήθελες να το τσεκάρεις, αν και δεν είσαι γενικά fan των manga, ίσως θα ήταν καλύτερα να δοκιμάσεις πρώτα τον πρώτο paperback τόμο και, αν σου αρέσει πολύ, να το σκεφτείς.

Αν έχεις ήδη αγοράσει τα paperbacks, η απόφαση για “αναβάθμιση” είναι δύσκολη. Σε περίπτωση, όμως, που το AKIRA είναι από τα αγαπημένα σου manga, θα έλεγα ότι αξίζει, ειδικά αν καταφέρεις να πάρεις πίσω κάποια από τα χρήματα που είχες δώσει, πουλώντας τους τόμους σου. Συνολικά, προτείνω το AKIRA 35th Anniversary Box Set ανεπιφύλακτα. Δεν παραβλέπω ότι η αγορά του απαιτεί ένα αρκετά σεβαστό ποσό (το οποίο, όμως, δεν είναι και πολύ ακριβότερο από το να αγοράσεις μεμονωμένα τους paperback τόμους), αλλά θεωρώ ότι αξίζει τα λεφτά του και με το παραπάνω, αφού πρόκειται για μία κορυφαία έκδοση.