Top 100 Overrated Comics

80-71: Overrated… With Children

H επόμενη δεκάδα είναι μάλλον οικογενειακή υπόθεση για κάποιους. Δύο αδέρφια και η μακαρίτισσα μάνα τους, η οικογένεια του Batman και μια οικογένεια ομιλούντων ζώων, είναι μερικοί μόνο από τους πρωταγωνιστές των επόμενων overrated comics!

80

V For Vendetta

1982-1989WriterAlan MooreArtistDavid LloydDC Comics (Vertigo), Warrior

Τρομερό πολιτικό θρίλερ, που εμπνέει σύγχρονες επαναστάσεις, το V FOR VENDETTA διατηρεί σταθερά τη συμμετοχή του σε κάθε λίστα “Top 100 comics you have to read before you die”. Μήπως, όμως, χρησιμοποιώντας μία θεματική που κανείς δεν τολμάει να αμφισβητήσει, το έργο του Alan Moore κρύβει τη ρηχότητά του;

Βρίσκω πως πρόκειται για ένα έργο μονοδιάστατο. Από τη μία, έχουμε τους κακούς, που είναι πολιτικοί και δέρνουν τις γυναίκες τους και είναι ΚΑΙ παιδόφιλοι από πάνω, σε περίπτωση που δεν καταλάβατε πως είναι κακοί. Και από την άλλη, τους καλούς, που διαβάζουν ποίηση και χορεύουν και σκοτώνουν γιατί πρέπει μεν, αλλά αφήνουν κι ένα τριαντάφυλλο για το decoration, μην τους πούνε βάρβαρους.

Επίσης, για ένα comic με τόσο ρεαλιστικό χαρακτήρα, ο V και η επανάστασή του είναι τραβηγμένοι από τα μαλλιά. Μας παρουσιάζεται ένας δυστοπικός κόσμος που πνίγει κάθε νύξη αταξίας κι εκεί μέσα εμφανίζεται ο V, που μέσα σε λίγα χρόνια καταφέρνει να ρίξει το σύστημα με άψογα μέσα, μόνος του. Ναι, συγγνώμη, όχι μόνος του, αλλά με την Evey, την πιο κομπάρσα πρωταγωνίστρια που γνώρισε αυτός ο κόσμος.

Τέλος, δεν μπορώ παρά να μην αναφέρω το πόσο φλύαρο είναι αυτό το comic. Μονόλογος πάνω στο μονόλογο, οι στιγμές ποίησης χάνονται μέσα στη λογοδιάρροια και πάνω που βλέπεις άδειο panel χωρίς speech balloons και χαίρεσαι, ακολουθούν καπάκι δύο σελίδες μανιφέστου, έτσι, σαν τιμωρία.

Ας μην κοροϊδευόμαστε, όλοι μας πορωθήκαμε με το V FOR VENDETTA ως έφηβοι και το αγαπάμε για αυτό, αλλά δεν γίνεται να το παίρνουμε τόσο στα σοβαρά, ως ενήλικες, πλέον.

#80 #79 #78 #77 #76 #75 #74 #73 #72 #71