5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ – V.32

Αποχαιρετούμε τον Frank Frazetta, έναν από τους πλέον επιδραστικούς εικονογράφους του 20ου Αιώνα, σταματάει μετά από 85 χρόνια το comic-strip ANNIE, η Viz Media απολύει 60 εργαζόμενους μέσα σε μία ημέρα, ο χαρακτήρας ΤinTin “κάθεται στο εδώλιο” κατηγορούμενος για ρατσισμό, κι όλα αυτά ενώ οι συνεντεύξεις επιστρέφουν σε εβδομαδιαία βάση, στο Comicdom.gr. Είναι η στήλη 5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ, που λόγω της φύσης και της λειτουργίας της, έχει πάντοτε τη δυσάρεστη υποχρέωση να αναμεταδίδει την είδηση θανάτου ενός δημιουργού. Ενίοτε και να ξεκινάει με αυτή ως πρώτο θέμα…

  • 1. FRANK FRAZETTA R.I.P.

Ένας από τους σπουδαιότερους και πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του 20ου Αιώνα δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας.

Με αυτή την αναμφισβήτητη φράση ξεκινάει το κείμενο-αποχαιρετισμός του Δημήτρη Σακαρίδη, στον μεγάλο Frank Frazetta, που έφυγε από τη ζωή στις 10 Μαϊου, σε ηλικία 82 ετών, ένα χρόνο μετά το θάνατο της συντρόφου της ζωής του και μούσας του, Ellie. Κι ενώ, όπως αναμενόταν, ήδη το internet βρίθει αφιερωμάτων για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου ζωγράφου-εικονογράφου, ένα συγκεκριμένο από αυτά τράβηξε την προσοχή μου και σπεύδω να το μοιραστώ μαζί σας. Πρόκειται ίσως για τον πιο ουσιαστικό αποχαιρετισμό στον Frazetta: τί άλλο από μια εξαιρετικά καλογραμμένη ανάλυση της πολυεπίπεδης τεχνικής του;

  • 2. TEΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ COMIC-STRIP, ANNIE

Μετά από 85 χρόνια συνεχούς παρουσίας στις εφημερίδες, ο χαρακτήρας της κοκκινομάλλας ορφανής Annie αποχαιρετά το κοινό της στις 13 Ιουνίου, καθώς η Tribune Media Services ανακοίνωσε την απόφαση να τερματίσει το syndication του strip, με στόχο να απευθυνθεί στο νέο αναγνωστικό κοινό των ψηφιακών Μέσων.

Το comic strip LITTLE ORPHAN ANNIE έκανε το ντεμπούτο του στις εφημερίδες τον Αύγουστο του 1924, σε σενάριο και σχέδιο του Harold Gray. Αργότερα το strip μετονομάστηκε σε ΑΝΝΙΕ. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των δεκαετιών, στην ηρωίδα βασίστηκαν ραδιοφωνικό πρόγραμμα, θεατρικό musical, αλλά και κινηματογραφικές ταινίες.

  • 3. ΑΠΟΛΥΣΗ 60 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, Η VIZ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η top-selling manga εκδοτική, Viz Media, ανακοίνωσε τις απολύσεις 60 εργαζομένων και το κλείσιμο του παραρτήματος στη Νέα Υόρκη. Οι απολύσεις — 55 από τα γραφεία του San Francisco και 5 από της Νέας Υόρκης, αντιπροσωπεύουν το 40% του δυναμικού της εταιρίας!  Σύμφωνα με επίσημη δήλωση της Viz  “αναδομούμαστε ώστε να προσαρμοστούμε στη διαρκώς μεταβαλλόμενη βιομηχανία, καθώς και στη νέα οικονομική πραγματικότητα”. Δεκαπέντε μήνες πριν, τον Φεβρουάριο του 2009, η Viz είχε απολύσει άλλους 12 (ή 15, οι πληροφορίες διίστανται) εργαζόμενους. Σήμερα, υπόσχονται ότι οι περικοπές δεν σημαίνουν και τερματισμό ή διακοπή σειρών.

  • 4. EINAI ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ Ο TINTIN;

Αυτή τη στιγμή που γράφω, ένα βελγικό δικαστήριο έχει κληθεί να αποφασίσει μέχρι τις 31 Μαϊου, αν το άλμπουμ, TINTIN IN THE CONGO είναι όντως ρατσιστικό και αν πρέπει να αποσυρθεί. Με το θέμα είχαμε ασχοληθεί και παλαιότερα στη στήλη και όπως και τότε δεν είχα τοποθετηθεί, έτσι θα κάνω και τώρα. Όχι γιατί θέλω να είμαι αρεστός σε όλους (like I could), αλλά γιατί μέχρι σήμερα δεν έχω δώσει μια επαρκή απάντηση στον εαυτό μου για το θέμα, ειδικά αλλά και γενικά. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι με τρομάζει η λογοκρισία, κι ακόμη περισσότερο με τρομάζουν οι επεμβάσεις και οι “αναδιατυπώσεις” στην τέχνη.  Στις αναλύσεις του Roger Bongos και του Sebastian Rodriguez στο France 24, λέγονται πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι το comic του Hergé δεν θα έπρεπε να λογοκριθεί, αλλά να διαβαστεί και να αναλυθεί στο πλαίσιο της εποχής κατά την οποία γράφτηκε. “Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι στο comic αποτυπώνονται διακρίσεις κατά των μαύρων”, σημειώνει ο Bongos. “O Hergé δεν ήταν ρατσιστής. Αντανακλούσε την εικόνα που είχε ο Δυτικός Κόσμος για το Congo και την Αφρική εκείνα τα χρόνια, καθώς και τις αποικιοκρατικές βλέψεις του Βελγίου”.

  • 5. INTERVIEW CORNER: OΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ COMICDOM.GR!

Από τον Marv Wolfman, τον Bryan Talbot και τον Mike Mignola, μέχρι τον Marc Silvestri, τον Keith Giffen και τον Frank Miller, τo Comicdom έχει μεγάλη παράδοση σε συνεντεύξεις δημιουργών και εκδοτών από το εξωτερικό (αλλά και την Ελλάδα). Την παράδοση αυτή ευελπιστούμε να επαναφέρουμε με τη νέα εβδομαδιαία στήλη του Θωμά Παπαδημητρόπουλου, Interview Corner. Κάθε Τρίτη, θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε, ή να ακούσετε, συνεντεύξεις από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, αλλά και από λιγότερο γνωστούς, το έργο των οποίων θα άξιζε να ανακαλύψουμε.

Μέχρι τότε, κάντε ζέσταμα με τις συνεντεύξεις που έχουμε φιλοξενήσει μέχρι σήμερα:

Joseph Michael Linsner, Marv Wolfman, Joe Casey, Jeff Smith, Chris Bachalo, Σπύρος Δερβενιώτης, Bryan Talbot, Bill Willingham, Steve Englehart, Mike Mignola, Keith Giffen, Kurt Busiek, Lone Wave Studios, Robert Kirkman, Adam Fortier, Τάσσος Παπαϊωάννου, Frank Miller, Brian K. Vaughan, Tony Daniel, Λευτέρης Σταυριανός, Marc Silvestri, Γιώργος Μπαζίνας, Eric Shanower, Jason Thompson, Ben Haggarty, Kyle Hotz, John Romita Jr., D’Israeli, Αντώνης Βαβαγιάννης, Μιχάλης Διαλυνάς, Robert Venditti, Barry Kitson, Willem De Graeve, Andy Runton, Δημήτρης Σαββαΐδης.