DRIFTER #1

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Writer: Ivan BrandonDrifter_Cover_1
Artist: Nic Klein
Image Comics

Το DRIFTER είναι η νέα sci-fi (παύλα western) σειρά της Image, με την εξαιρετικά κλισέ αρχή: Ένας αστροναύτης πέφτει σε έναν άγνωστο, αλλά αποικημένο πλανήτη. Πώς γίνεται κάθε φορά ολόκληρα διαστημόπλοια-τέρατα να έχουν για πλήρωμα μόνο έναν, δεν το καταλαβαίνω!

Ο Abram Pollux (αυτό είναι όνομα για πρωταγωνιστή!) προσγειώνεται κακήν-κακώς σε έναν ξεχασμένο πλανήτη και αμέσως κινδυνεύει να πνιγεί! Βγαίνοντας στην όχθη, τον μυρίζει ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα, το οποίο και καρφώνει με ένα εξάρτημα που βρισκόταν εκεί δίπλα. Ο/Η σύντροφος του πλάσματος έρχεται, τον προσπερνάει και μαζεύει το τραυματισμένο ον.

Περίεργο; Όχι αρκετά, γιατί μόλις ο Abram σηκώνεται όρθιος, τον πυροβολούν πισώπλατα.

Η βασική ιστορία του Ivan Brandon (DOC SAVAGE, VIKING, MEN OF WAR) ξεκινάει από κει, με τον Abram να ξυπνάει λίγες μέρες μετά στο αναρρωτήριο της (μοναδικής;) πόλης του πλανήτη. Η πόλη ονομάζεται Ghost Town και ο Abram ξυπνάει δέσμιος (φυσικά!). Οι χαρακτήρες που συναντά στη συνέχεια είναι η σερίφης-γιατρός (dual class) Lee Carter, o μισότρελος ιερέας Arkady, αλλά και ο τύπος που τον πυροβόλησε (αυτόν τον συναντά φευγαλέα).

Το comic δεν είναι συνηθισμένο. Έχει πολλά σουρεαλιστικά στοιχεία, τα οποία δημιουργούν την υποψία ότι το σενάριο έχει κάτι από JACOB’S LADDER.

Drifter1previewpages-1Ο πρωταγωνιστής είναι αναμφίβολα ενδιαφέρων. Από τη μια, έχει έντονες χροιές “άμυαλης σκληροτράχηλότητας (whatever the word that is)”, σαν κάθε πρωταγωνιστή western, η οποία, όμως εξισορροπείται από στοιχεία αυτοκριτικής και αυτογνωσίας (“I never knew how to pray. (The creature) doesn’t stop to see what a coward looks like”).

Το σχέδιο του Nic Klein (DOC SAVAGE, VIKING, NEW WARRIORS) είναι εξαιρετικό, σαγηνευτικό, κινηματογραφικό και, τελικά, ένα από τα δυνατότερα σημεία του comic. Δίνει πανέμορφα τόσο τη noir ατμόσφαιρα, όσο και τη western (τη κάθε μία όπου χρειάζεται). Και ναι, θυμίζει ευρωπαϊκό comic!

Στα θετικά, επίσης, συγκαταλέγεται η όλη παραγωγή της Image. Χωρίς διαφημίσεις και με εσώφυλλα-οπισθόφυλλα-extras που δυναμώνουν τo sci-fi concept. Από την άλλη, το lettering του Clem Robins (100 BULLETS, HELLBLAZER, PREACHER, Y: THE LAST MAN) χάνει λίγο (είναι η ιδέα μου ή στη φράση: “Meet a girl likes to lοok in your eyes” λείπει κάτι;), αλλά το κακό είναι μικρό.

Το τεύχος τελειώνει με ένα cliffhanger, το οποίο αν και spoiler (παρακαλούνται τα γυναικόπαιδα κι οι καρδιοπαθείς ν’ απομακρυνθούν!) θα το αναφέρω, μιας και είναι ένα ακόμα θετικό στοιχείο της ιστορίας. Στο τελευταίο panel του τεύχους αποκαλύπτεται ότι το διαστημόπλοιο του Pollux (σύμφωνα με την Carter, τουλάχιστον) συνετρίβη πριν από ένα χρόνο (τι σας είπα; JACOB’S LADDER!)!

Εκεί μας αφήνει το πρώτο κεφάλαιο του DRIFTER κι εδώ σας αφήνω να κι εγώ. Για τη συνέχεια της ιστορίας του Abram Pollux, οψόμεθα εις το μέλλον!

drifter1_Pg14-15