Top 20 Writer/Artists

Οι καλλιτέχνες που είναι κορυφαίοι και στους δύο δημιουργικούς τομείς (Μέρος 1ο)
17

Mark Schultz

Αν αυτή η λίστα είχε να κάνει με τους καλύτερους σχεδιαστές στην ιστορία των αμερικανικών comics, ο Mark Schultz θα ήταν μια βασική υποψηφιότητα για την πρώτη θέση. Το περιορισμένο έργο του ως writer/artist, που αφορά, ουσιαστικά, το XENOZOIC TALES, τον “ρίχνει” λίγο σε σχέση με τους υπόλοιπους, αλλά μια τέτοια λίστα σίγουρα θα ήταν ελλιπής χωρίς την παρουσία του.

Αν και μεγάλο μέρος της καριέρας του, το έχει περάσει ως illustrator, με δουλειές σε εξώφυλλα, sketchbooks και artbooks, θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψει κάποιος ότι υστερεί σε ικανότητα storytelling. Το αντίθετο. Μια ανάγνωση των περιπετειών του υπέροχου κόσμου του XENOZOIC TALES αρκεί για να σας μαγέψει με την κινηματογραφική του αίσθηση και πλοκή. Άλλωστε, ο Schultz έχει πολλά συγγραφικά “γαλόνια” στο ενεργητικό του.

Ο Schultz είναι ένας πραγματικός auteur της 9ης Τέχνης, με εμφανείς τις επιρροές από τα pulp και την επιστημονική φαντασία των πρώτων δεκαετιών του 20ου Αιώνα. Βασικά χαρακτηριστικά του έργου του είναι το λεπτομερέστατο σχέδιο, τα καταπληκτικά μελάνια, η ρεαλιστική αποτύπωση χλωρίδας και πανίδας (με πολύ βαθειά γνώση της φύσης) και ο μοναδικός σχεδιασμός κάθε ανθρώπινης μορφής (προσώπου και φιγούρας). Οι χαρακτήρες του Schultz είναι ολοζώντανοι και διαφορετικοί (τόσο εμφανισιακά όσο και ως προσωπικότητες) και όχι μια αντιγραφή των ίδιων δύο-τριών σωματότυπων χωρίς ξεχωριστό ύφος, όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα περισσότερα comics. Δυστυχώς, το τίμημα αυτής της τελειότητας μοιάζει να είναι το μικρό – σε όγκο μόνο – έργο που παρήγαγε.

Έστω και αυτό το μικρό δείγμα του τεράστιου αυτού ταλέντου αρκεί για να αποτελεί ένα ορόσημο στην Ιστορία των comics και να του δώσει μια θέση σε αυτή τη λίστα.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11