Top 100 Comics Of The 10s

70-61: Promised You A Mister Miracle

67

The Property

2013Writer/ArtistRutu ModanDrawn & Quarterly

Κι αν ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα είχαν ζήσει στην Πολωνία το 1939, αναγκασμένοι να χωρίσουν λόγω μιας απαγορευμένης εγκυμοσύνης; Τί θα γινόταν αν ξαναβρίσκονταν, 67 χρόνια αργότερα, στο ίδιο σημείο όπου άρχισε η τραγωδία τους; Μέσα από 230 σελίδες μυστηρίου και σιωπηλών εξομολογήσεων, το THE PROPERTY παρουσιάζει μια ιστορία αγάπης χαμένης στις συνθήκες.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο πιστεύω πως κέρδισε μία θέση στο Top 100, είναι το υπέροχο σχέδιο της Rutu Modan. Η δημιουργός υιοθετεί το στιλ της ligne claire με χαρακτηριστικά δικό της τρόπο, δίνοντάς του τη ζωντάνια που τόσο πολύ χρειάζεται και που τόσο συχνά του λείπει. Οι πόζες των χαρακτήρων είναι εμπνευσμένες από αληθινούς ηθοποιούς, που “έπαιξαν” τις σκηνές πριν αυτές σχεδιαστούν, με μικρές cartoon παραμορφώσεις, οι οποίες δίνουν πνοή και χιούμορ. Κάθε panel φαίνεται σχεδιασμένο με όρεξη, και τα χρώματα κρατούν το μάτι ξεκούραστο. Πραγματικά, τί όμορφο comic που είναι το THE PROPERTY!

Όσον αφορά στην ιστορία, το έργο διαβάζεται μονοκοπανιά. Τα κεφάλαια εναλλάσσονται ευχάριστα μεταξύ αστείου και σοβαρού, παλιού και νέου. Πριν προλάβει μια σελίδα να φέρει δάκρυα στον αναγνώστη, έρχεται αμέσως η επόμενη, ξεσκεπάζοντας ένα κρυμμένο μυστικό, κρατώντας έτσι τα μάγουλα του κοινού στεγνά. Από το σύνολο, φυσικά, δεν λείπουν αρκετές σκηνές που σατιρίζουν τη σύγχρονη, τουριστική αντιμετώπιση της γενοκτονίας, και τον επιφανειακό τρόπο με τον οποίο καλύπτονται οι τύψεις. Κι ενώ περίμενα περισσότερο δράμα, βρήκα ανακουφιστικό το γεγονός πως ένα comic με φόντο το Ολοκαύτωμα, συμφιλιώνεται με απλότητα με τον θάνατο, για να συγκεντρωθεί στη συνέχεια στην αγάπη μεταξύ των ζωντανών.

Το THE PROPERTY είναι ένα comic απλό, με χαρακτήρες που θυμίζουν ανθρώπους που γνωρίζουμε, σε μια ιστορία λίγο πιο περίπλοκη από αυτές που ευχόμαστε να ζήσουμε. Ένα έργο ειλικρινές, συγκινητικό, και απρόσμενα αστείο.

#70 #69 #68 #67 #66 #65 #64 #63 #62 #61