Top 100 Comics Of The 10s

30-21: Animal Man Nitrate

25

Batman (Grant Morrison)

2010-2013WriterGrant MorrisonArtistsFrank Quitely, Andy Kubert, Tony S. Daniel, Ryan Sook, David Finch, Philip Tan, Yanick Paquette, Chris BurnhamDC Comics

Στην εποχή μετά τον Frank Miller και τον Alan Moore, είναι δύσκολο να προσεγγίσει κανείς τον BATMAN χωρίς το “σκοτάδι” που οι συγκεκριμένοι δημιουργοί δεν δημιούργησαν στη μυθολογία του χαρακτήρα, αλλά σίγουρα το καθιέρωσαν με την μορφή που το αναγνωρίζουμε σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι συχνά comics που μπερδεύουν το σκοτεινό ως συνώνυμο του ώριμου, παρουσιάζοντας “ενήλικες” ιστορίες, που στην πραγματικότητα απλά ξεχυλίζουν από εφηβικό edgy-ness. Φτάνοντας στο run του Morrison φαίνεται πως ο μόνος τρόπος που είχε μείνει για να αντιμετωπίσει κανείς σοβαρά τον BATMAN, σε αυτή τη δεκαετία, είναι να απαλλαγεί από κάθε είδους σοβαροφάνεια.

Ως αποτέλεσμα, στον BATMAN του Morrison, τα πάντα αποτελούν canon. Από τον pulp ήρωα του ‘40, στην πρόσχαρη πατρική φιγούρα της Comics Code περιόδου, με τις εξωφρενικές και σχεδόν ψυχεδελικές περιπέτειες, στον αγέλαστο “Σκοτεινό Ιππότη”, που, ειδικά μετά τον Nolan, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αντίληψης του mainstream κοινού για τον χαρακτήρα, όλες οι διαφορετικές εκδοχές του χαρακτήρα ανά τις δεκαετίες, τοποθετούνται σε ένα συνεχές timeline, που εξιστορεί την εξέλιξη και τις “φάσεις” στην ζωή του Bruce Wayne.

Από έναν δημιουργό που μας έχει συνηθίσει στη χρήση meta-narratives, κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, αλλά όταν ακόμα και τα πιο εξωφρενικά στοιχεία του μύθου, όπως ο Bat-Mite, αξιοποιούνται με έξυπνο και πειστικό τρόπο, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Παράλληλα, γνωρίσαμε και μια νέα μακροχρόνια προσθήκη στο cast, στο πρόσωπο του Damian Wayne, του Robin που δοκίμασε τα νεύρα τόσο του Bruce όσο και του κοινού και αποτέλεσε τον “σκοτεινό” Robin, στον προσωρινά “χαρούμενο” Batman του Dick Grayson.

Στο σύνολό του, το run του Grant Morrison στους τίτλους του Batman ήταν ένας over the top εορτασμός του χαρακτήρα του Dark Knight, που λειτουργεί τόσο σαν νοσταλγικό trip για παλιότερους αναγνώστες, όσο και σαν εισαγωγή των νεότερων στην αναπόφευκτα χαοτική ιστορία ενός από τους εμβληματικότερους χαρακτήρες των αμερικανικών comics.

#30 #29 #28 #27 #26 #25 #24 #23 #22 #21